top of page
Runmarörun190721-097.jpg

Ett lopp föddes ur en långtur!

Idén till RUNmarö föddes under ett långpass 2014 då jag insåg att man skulle kunna ordna en otroligt vacker och häftig halvmarathon och visa upp fantastiska Runmarö med all sin historia. En historia som innehåller både ryssungnar, Strindberg och Nobelpristagare. Under ett annat långpass kläcktes det humoristiska "varumärket" RUNmarö som blev ett naturligt namn.

Sagt och gjort så bokade vi in söndagen den 19:e juli sommaren 2015 för premiär av RUNmarö Halvmarathon. Målet med konceptet var att skapa ett eget event mitt i sommaren, visa upp en levande skärgårdsö men även bidra till näringen på ön genom att fylla Svängen, Låttas och Lanthandeln med glada kunder. Men även att göra något gott för andra. Därför skänker vi varje år 20% av överskottet till en god sak.

Responsen visade sig vara större än vi vågat tro och hela 71 löpare genomförde de första RUNmaröloppen med fantastiska segertider. Vi fyllde Svängen på kvällen och lyckades samla in 5100kr till Barncancerfonden. En succé helt enkelt. När vi sedan fick frågan om att ta över ansvaret för anrika Lunken, ett lopp som anordnats på ön under flera decennier, kändes det väldigt naturligt att integrera det i RUNmarö. Vi justerade loppen lite och lanserade RUNmarö's nuvarande tre lopp - RUNmarö Mini-Lunken 1.5km, Lunken 5.7km och Halvmarathon 21km.

Runmarörun190721-012.jpg

2017 exploderade RUNmarö och det kom lite överraskande för oss organisatörer över 250 löpare till ön, bl.a. löparlegenden Fredrik Uhrbom som satte nytt banrekord. Den nya sträckningen på Halvmarathonbanan fick tummen upp av alla och vi hade en fantastisk dag ihop. Året efter valde vi att begränsa antal platser till nuvarande 150/lopp för att kunna garantera ett trevligt och professionellt arrangerat lopp för alla.

Under 2018 års upplaga av RUNmarö sken solen som aldrig förr och vi hade uppåt 30 grader varmt. En av våra kära återkommande deltagare Kenneth Gysing skrev en fantastiskt fin artikel om loppet i Runners World som ni kan läsa här

 

2019 sprang hela 385 löpare något av de tre loppen och vi kunde tillsammans skänka 6800kr till Skärgårdsstiftelsen och RUNmaröloppen blev därmed "skärgårdsvän". 

2020 blev året då Corona slog till men det hindrade inte oss från att hitta en säker lösning på loppet. Vi lanserade Hybridlösning (faktiskt först av alla i Sverige) med en "spring när du vill" lösning under tre veckor och hela 285 löpare deltog, bl.a. delar av den svenska free riding eliten i skidor och vi själva som arrangörer för första gången. 

 

2021 behöll vi det positiva med hybridlösningen men även en "loppdag" som ca 300 löpare deltog i. Nytt banrekord på Halvmarathon sattes av Kristoffer Låås och lyder numera otroliga 1.16.49!! 

2022 såg ännu en rekordvarm och solig dag där nytt deltagarrekord för Mini-Lunken sattes med hela 90 smålöpare på startlinjen. Vi såg även de första deltagarna i vår Spring med din hund-klass där alla fyrbenta finishers fick en ätbar medalj!

2023 var det rekordens år i både antal deltagare och nya banrekord på Halvmaran och Lunken. 24:13 Lunken dam, 1.30.22 Halvmarathon dam och 1.10.59 Halvmarathon Herr. Antalet Mini-Lunkare slog nytt rekord med hela 122st. 

 

All den senaste infon med bl.a. starttider hittar du under INFO.

bottom of page